Samstämmighet i USA: Barack Obama är klar!

Efter nattens primärval, där Hillary Clinton förlorade stort i Nordkarolina, anser alla bedömare i USA jag kunnat ta del av de senaste timmarna att Barack Obama är klar som demokratiska partiets presidentkandidat.
Ett exempel är center-vänstertidskriften New Republic som analyserar på vilka punkter Barack Obama behöver skärpa sig för att kunna tävla med republikanernas John McCain om Vita huset i kommande ”riktiga” valrörelse, It’s All Over Now, Baby Blue:

Under de två senaste månaderna har Obama försvagats som presidentkandidat. Han har fått se sin väljarbas krympa snarare än breddas, och några av hans styrkor har förvandlats till svagheter. Naturligtvis spelar skandalen kring pastor Jeremiah Wright in, men det finns andra skäl till varför Obama måste rätta till vissa brister i hans politiska framtoning om han vill besegra John McCain i höst.

Tidningen pekar på flera konkreta misslyckanden för Obama under primärvalet: i januari ansågs han ”stå över ideologierna” och vann lika många konservativa- och mittenväljare som Clinton i Iowa, men nu i maj förlorade han dessa väljargrupper till Clinton. Han ses nu som en vänsterkandidat, till och med som extremt vänster. Om han ska vinna mot McCain måste Obama återfå förtroende bland mittenväljarna.
Obama talar hellre om Irakkriget än om ekonomin, men sedan i januari har kriget förlorat i betydelse och ekonomin är den fråga som helt dominerar när väljarna pekar ut den viktigaste frågan.
I vintras vann Obama demokratiska väljare som regelbundet går i kyrkan, nu i maj förlorade han dem till Clinton. Ska Obama vinna i delstater som Virginia, där 83 procent av väljarna i förra valet utgjordes av kyrkobesökare, måste han sträcka ut en hand till de kristna — utan att påminna väljarna om Wright.
I januari vann Obama i den nästan helvita delstaten Iowa, nu i maj har han blivit helt beroende av svarta och unga väljare för att vinna över Clinton. I höstens presidentval utgör de svarta en mindre andel än i demokratiska primärvalet, och nuvarande demografiska profil på Obamas väljare skulle leda till förlust mot McCain.
Barack Obama har sannerligen mycket att jobba med, nu när han till slut besegrat Hillary Clinton.
I TIME skriver man idag om hur Obama ska kunna samla det splittrade demokratiska partiet: Obama’s Next Big Challenge, Drudge Report skriver på sitt karakteristiska sätt: ”The Nominee” tillsammans med bild på Obama och den respekterade programledaren i NBC, Tim Russert säger ”Vi vet nu vem som kommer att nomineras” (video). (Andra intressanta bloggar om , , , , )

Rulla till toppen