S ska nog akta sig för att KU-granska politisk kompetens

Inför KU-utfrågningen av statsminister Fredrik Reinfeldt om förre statssekreteraren Ulrica Schenström i morgon verkar det som om socialdemokraterna ska angripa bristande kompetens hos regeringens politiska tjänstemän. Expressen rapporterar:

Statsrådsberedningens egen redovisning till riksdagen innehåller stora luckor om hur regeringskansliets krisövningar skötts.
— Vi i KU drog slutsatsen att de inte vet själva, säger KU-ledamoten Morgan Johansson (s).

Snälla nån. Av Tsunamikommissionens rapport framgår att den socialdemokratiska regeringen under Göran Persson kastade flera utredningar i papperskorgen eftersom de föreslog förstärkt beredskap och krishantering i regeringskansliet efter Estonias förlisning. Göran Persson ville inte delegera någon makt till någon, därför har Sverige en tradition av svag krishantering på riksnivå.
Om socialdemokratin tänker göra Ulrica Schenström ansvarig för detta, gör de självmål.
Att Schenströms kompetens kan ifrågasättas är en annan sak, men också det bör nog socialdemokraterna akta sig för att ta upp i KU-sammanhang. Kompetens i krishantering har ju inte direkt varit ett paradnummer för dem! (Andra intressanta bloggar om , , , , , , , )

Rulla till toppen