En triumf för liberal och vit arbetsmarknad

Skatteverket var i vintras snabbt ute och talade nedlåtande om skatteavdraget för hushållsnära tjänster som Maud Olofsson och Alliansregeringen drivit igenom. Medierna tog det som intäkt för att tala om ”fiasko”. Så här skrev DN/TT i december:

Intresset för att köpa hushållsnära tjänster har hittills varit iskallt. Regeringen räknade med 45.000 ansökningar, men bara cirka 1.000 personer har ansökt om skatteavdrag hos Skatteverket, enligt Sveriges Televisions Rapport.
– Vad vi är oroliga för är att man kanske tror att man kan vänta tills man lämnar in sin vanliga inkomstdeklaration, men det kan man inte. Har man inte ansökt innan den första februari får man ingen skattereduktion, säger Pia Blank-Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket

Man kan också se via Google (där ligger text kvar ett tag även om man ändrat på en webbsida) att DN i efterhand tagit bort meningen: för att refromen ”inte ska få stämpeln totalfiasko krävs minst 30.000 ansökningan, anser hon”. Det är remarkabelt att en tidning retuscherar redaktionellt arbete i efterhand och lägger historien tillrätta. Det liknar sovjetkommunistiska metoder.
Men vänsterkrafterna på myndigheter och i media var för tidigt ute i att döma ut borgerlig politik. I februari hade 40.000 ansökningar kommit in.
I dagens ledare skriver Göteborgs-Posten, Kvastarna firar triumf:

De är varken häxor eller pigor. De är pigga arbetstagare och företagare som är värda respekt, inte förakt. Skatteavdragen vittnar om en nytänd bransch . . .
De hushållsnära tjänsterna är inte bara en lättnad för de svenskar som nu ”vitt” kan anlita hjälp med sådant som de inte kan eller hinner sköta själva. Avdragsmöjligheten innebär dessutom fler jobb i städ- och trädgårdsbranschen. Detta har SDN Lärjedalen insett som redan i höstas gav Medborgarskolan i uppdrag att arrangera en utbildning i hushållsnära tjänster för ett antal arbetssökande i den berörda stadsdelen.

Exakt. Här ser vi vad som händer med liberal arbetsmarknadspolitik. Tänk om vi fick se samma reformvilja i andra frågor inom arbetsmarknadens område… (Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen