Nystart för Alliansen i Almedalen

På en presskonferens med partisekreterarna för de fyra borgerliga partierna efter lunch, dit de också bjudit in ett antal bloggare, tillkännagav man att det är dags för nystart, så här snart fyra år efter Allianssamarbetet startade.
Per Schlingmann (m) talade om fördjupning och att det är dags att börja ställa Alliansen som regeringsalternativ mot det skyttegravskrig som pågår inom oppositionen. Alliansen är uttryck för det vägval väljarna har att göra i valet 2010. Det gäller att den närmaste tiden ”tydliggöra hur Sverige har blivit bättre”, så att man inför valet kan söka förtroende för en ny reformagenda efter valet 2010. Väljarna ska också denna gång få besked före valet om vilken politik Alliansen tänker driva efter valet.
Han sa också att man ska se över hur medborgare ska kunna engagera sig direkt i Alliansen, utan partimedlemskap, och hänvisade till de enorma insatser som frivilliga gör i amerikanska presidentvalskampanjer.
Under Almedalen kommer man därför att genomföra en Alliansens dag, sa Anders Flanking (c). Tal och seminarium förbereds. Man kommer sedan att åter skriva ihop sig om ett nytt valmanifest. Han betonade att det inte bara handlar om sakfrågor, utan också om en pedagogisk uppgift att förklara på vilket sätt regeringens politik är rättvis.
– Vi ska vårda och förstärka Alliansen som varumärke, sa Erik Ullenhag (fp). Ett varumärke som är ”starkare än vi trodde det var”. Han konstaterade också att m-c-fp-kd nu har fler partimedlemmar än s-v-mp, och att det gäller att engagera dem. Genom Alliansarbetet kan man också undvika att fastna i att bara tala om vad regeringen gjort, utan i minst lika hög grad tala om vad Allianspartierna vill för framtiden.
Alliansen genomför nu en omfattande reformagenda, sa Lennart Sjöberg (kd) och tog som exempel att socialminister Göran Hägglund på drygt ett år genomfört en tandvårdsreform, det som Göran Persson själv ondgjort sig över att socialdemokratin inte klarade på 12 år vid makten.
Tonen var offensiv och det är naturligtvis exakt vad som behövs. Journalisterna ställde den helt överraskande frågan (eller hur?) om varför deras partier har så dåliga opinionssiffror. Anders Flanking erkände att partierna hittills varit dåliga på opinionsbildning och ”låtit andra sätta ord på vår politik”. En träffsäker analys.
Jag får intrycket att de är medvetna om svårigheterna och vilka brister Alliansen som regeringsalternativ haft efter valet 2006. Men så mycket om vad man ska göra åt det fick vi inte veta. (Andra intressanta bloggar om , , , , , , )

Rulla till toppen