Krauthammer: farväl till Clinton

Det finns ingen utanför Hillary Clintons kampanj som hävdar något annat än att Barack Obama har vunnit nomineringen. Även om Clinton kommer att vinna några av de delstater som återstår har hon ingen chans. I Washington Post skriver idag Charles Krauthammer, A Farewell to Hillary.

Hon fann till slut den rätta kampanjstrategin. Men det var aldeles för sent.

Krauthammer menar att hon fann en framgångsrik angrepslinje: istället för att angripa Obama för hans radikalism eller opatriotism, utmålade hon honom som en man från vänsteretablisemanget på universiteten, en han som inte känner vanliga amerikaners vardag, en man som så enkelt och obekymrat rör sig i för de flesta främmande elitistiska kretsar.

Efter mycket om och men förstod Clinton hur hon skulle driva sin kampanj mot Obama: förflytta sig mot mitten — inte ideologiskt men kulturellt, inte i sakfrågor men i attityd. Hon ändrade inte några ståndpunkter i sak om Irak, Iran eller sjukvåden och skatterna. Istället förvandlade hon sig till arbetarklassens Sally-get-her-gun.

Det är intressant att följa hur kampanjer tar form och hur dynamisk processen är. Om Clinton redan i vintras funnit det kampanjupplägg hon vann Pennsylvania med, hade hon förmodligen vunnit. Men nu blev det inte så. Barack Obama blir nominerad. Om han förlorar i höst, har Clinton en ny chans 2012. (Andra intressanta bloggar om , , , , )

Rulla till toppen