Obama/Clinton-striden kan avgöra McCains vice-val

Striden om den demokratiska nomineringen fortsätter att skaka om och ingenting är givet. Det bevisas inte minst av opinionsmätningarna vars trovärdighet bara rasar. Nu har två mätningar som tillfrågat väljare 1-3 maj släppts, och de kommer till diametralt motsatta resultat. I Gallup/USA Today leder Hillary Clinton klart över Barack Obama med 51 procent mot 44. I CBS/New York Times leder Obama lika klart över Clinton, med 50 procent mot 38.
Vad ska man tro?
Ett besked kommer på onsdag morgon svensk tid. Då kommer valresultaten från primärvalen i Nordkarolina och Indiana. Enligt allmän visdom ska Obama vinna den förstnämnda, medan det är jämt i den andra. Om Clinton vinner båda kommer det att skapa magont i hela demokratiska partiet: då visar hon att det är hon som håller i längden och kanske är den som har bäst chans att vinna Vita huset. Trots att Obama tidigare i vår vunnit fler folkvalda delegater.
Om Clinton vinner i Indiana och förlorar med liten marginal till Obama i Nordkarolina kommer hon att kunna fortsätta vara med i leken, men chanserna att nomineras blir ännu mindre. Om däremot Obama vinner båda, är det kört för Clinton.
Under tiden jobbar John McCain med sitt beslut om vem som ska bli hans vice. Bloggen har givit 12 namn. Och nu har ett till dykt upp, inte minst därför att röster inom McCains kampanj spridit det: guvernör Piyush “Bobby” Jindal (f 1971).
Jindal vann guvernörsvalet i Louisiana 2007 sedan demokraterna fullständigt gjorde bort sig under orkanen Katrina och förvärrade katastrofen i New Orleans genom att inte före orkanen evakuera de billösa med de hundratals skolbussar man hade till förfogande, och efter orkanen sabotera räddningsarbetet. (I medierna fick Bush skulden, men hans försök att ingripa avvisades av demokratiske guvernören).
Jindal är född i Baton Rouge, av indiska immigranter som kom till USA så sent som 1970. Han tog fil.kand i biologi, och mastersexamen i statsvetenskap vid Oxford i England (som stipendiat). Han jobbade sedan på konsultfirman McKinsey & Company, för att 1996 bli delstaten Louisianas socialminister. Under hans ledning vändes ett enormt underskott i sjukvårdssystemet Medicaid till ett överskott. 2001 nominerade president Bush honom till USA:s bitr sjukvårdsminister och blev enhälligt godkänd av senaten. Han förlorade guvernörsvalet 2003 och blev istället kongressledamot, tills han vann guvernörsvalet 2007.
Bill Kristol berättar i sin New York Times-kolumn — McCain-Jindal? — att John McCain blev imponerad av den unge guvernören när han besökta New Orleans för någon vecka sedan. Det är därefter som kampanjarbetare spridit hans namn till media. Till Kristol har de också påpekat att när man gjort mätningar med McCain plus en vicepresident som uppfattas som traditionell republikan, exempelvis Mitt Romney, så tappar McCain en stor del av väljarna. McCain har mycket större popularitet än sitt parti, och den fördelen försvinner om han väljer en vanlig partigängare.
McCain har ett vanskligt val att göra: tillfredsställa partibasen eller tillfredsställa de oberoende väljare som gillar McCain men ogillar traditionella republikaner.
Men det är här Bobby Jindal kan bli den perfekta lösningen, särskilt mot Obama. Jindal 1) har rätt erfarenheter: han är en framgångsrik guvernör, 2) kommer från rätt del av landet: amerikanska södern, 3) anses vara en självständig republikan av samma sort som McCain, 4) har immigrantrötter och 5) därtill har den inflytelserike konservative radiorösten Rush Limbaugh uttalat sig till fördel för Jindal. Jindal skulle alltså kunna gillas av både den gamla partikärnan och av väljare som inte gillar “vanliga” republikaner.
Så bloggen lyfter upp honom till topp-tio bland tänkbara kandidater till vice president. (Andra intressanta bloggar om , , , , )

Rulla till toppen