Nytt liv i London: Blåe Boris besegrade röde Ken


Vilken dunderseger! Den karismatiske och kontroversielle konservative publicisten Boris Johnson vann över den färgstarke och kontroversielle socialisten Ken Livingstone i borgmästarvalet i London. Boris Johnson fick 53,2 procent och 1.168.738 röster mot Ken Livingstones 46,8 procent och 1.028.966 röster.
Livingstone fick 200.000 röster fler än när han vann i förra valet, men trots det förlorade han med 140.000 rösters marginal till Boris Johnson. Boris Johnson fick londonborna att resa sig från sofflocket.
I sitt tacktal sa han “I morgon börjar jobbet, men låt oss ikväll ta en drink!”
Vänstern är rasande över att en politiker som Boris Johnson kan vinna. Han är lättsam, skämtar och driver även med sig själv. Det gör att man i svenska vänstermedier som DN och Aftonbladet kan se hur föraktet kryper fram mellan raderna.
Ta Dagens Nyheter, som häromdagen om Boris Johnson skrev:

— Boris är islamofob, säger [pakistanske invandraren A-K Sheikh till DN].
Det var bara en av många mindre angenäma saker som Johnson anklagats för under kampanjens slutspurt.
Ändå talade flera opinionsundersökningar för att det blir han som styr London de närmaste fyra åren.

DN har inga som helst problem att utmåla vilken borgerlig politiker som helst med dessa groteska anklagelser. DN:s utsände låter som AKP, KPML:r och Ung Vänster – inte som utrikeskorre i en seriös tidning.
Också Aftonbladet visar sitt hat mot alla som inte är vänster, när man om Boris Johnson skriver “en blond galenpanna”, “många undrar om han är riktigt klok”. Ja, Aftonbladet, problemet är bara att väljarna anser honom klok! Men demokrati är väl inget för Aftonbladet. Världen vore naturligtvis bättre om Aftonbladets skribenter fick styra London! Vilket rått förakt för människor denna extremvänster på DN:s och Aftonbladets redaktioner präglas av.
Boris Johnson är en kraftfull politiker av det slag jag tror vi kommer att få se mer av i framtiden: smarta, kunniga, värdegrundade, men också underhållande i sin förmåga att fånga människors uppmärksamhet.
Demokrati handlar om att skapa kontakt mellan väljare och valda. Och i stressade samhällen som våra, gäller det att finna vägar till människorna i en krossande konkurrens från allt annat som vi väljare behöver vår tid till. Och detta utan att bli ytliga och ombytliga. Det är djupa övertygelser som ska presenteras på ett lättsamt sätt.
Boris Johnson är en sådan politiker.  Se mer i bloggen här. Se mer i medierna: Evening Standard i Boris is the Mayor, From bumbling Boris to natural born winner, Canny Ken was outwitted in the end by an even cannier enemy, BBC i Boris Johnson’s victory speech, CNN i London’s new mayor is eccentric, offensive. (Andra intressanta bloggar om , , )

Rulla till toppen