Nordiskt försvarssamarbete

Vi har tidigare sett hur samarbete mellan Sverige och Norge initierats, och mellan Sverige och Finland. Nu tar Helsingborgs Dagblad upp behovet att också involvera Danmark i detta försvarssamarbete, Sparande tvingar fram samverkan:

Idag aktualiseras ett försvarssamarbete igen. Knapphetens kalla stjärna förenar länder som annars har svårt att komma till skott i konkreta frågor. Diskussionerna med Norge om ett försvarssamarbete är redan långt gångna. Och igår berättade Sydsvenskan om motsvarande planer på en dansk-svensk samverkan . . .  Det finns inga säkerhetspolitiska betänkligheter mot de planer som nu tar allt fastare form. Danmark, Sverige, Norge och Finland hotar ingen.

Ja, om regeringen först tagit upp och drivit på om nordiskt försvarssamarbete skulle man haft lättare att förklara sin säkerhetspolitiska linje. Det är utmärkt om ett sådant samarbete kan utvecklas. Då kan svenska politiker kanske lära sig lite mer om allvaret i säkerhetspolitiska analyser av kollegorna som bara har en generation bakåt till erfarenheter av att landet blivit attackerat och ockuperat eller allvarligt hotat av främmande stormakter. (Andra intressanta bloggar om , ,, , , , , , , , )

Rulla till toppen