New Yorker: al-Qaida är under upplösning

I vänstertidskriften The New Yorker finns en 84.000-tecken lång artikel av Pulitzer Prize-vinnande författaren Lawrence Wright, som skrivit många artiklar och böcker om militant islam (tidigere citerad i bloggen här). Nu skriver han om hur uppenbara sprickor inom de blodiga jihadistkretsarna vuxit under det senaste året. ”Rörelsen” är under upplösning, säger en av de initierade i Egypten som Wright har intervjuat i The Rebellion Within – An Al Qaeda mastermind questions terrorism.
Tydligast uttryck för att eftertankens kranka blekhet verkar ha smugit sig på, är att Dr Fadl (ledare för egyptiska terrorgruppen Al Jihad och som också tillhört al-Qaidas innersta krets) sedan förra året öppet utmanar Usama Bin Ladins ”hjärna”, Zawahiri. Dr Fadl har sådan ställning att Zawahiri har försökt bemöta utmaningen och därmed visat världen hur splittrad al-Qaidas ledning numera är.
Dr Fadl avvisar nu våld och terrorism i kampen för islam.
Jag hoppas artikelförfattaren har rätt i att tongivande islamistiska ledare som förut drev på och uppviglade till våld, nu argumenterar emot sådana metoder. Det är isåfall en stor framgång för Bush-administrationen. Att bekämpa terror ger resultat.
Men på något sätt är det talande att artikelförfattaren inte nämner ayatollorna i Iran eller wahabiterna i Saudiarabien, de extrema islamister som via statsreligion i respektive land har mycket större inflytande över muslimers vardag än terrornätverk.
Så även om de statslösa terrornätverken fragmenteras, utgör uttolkningarna av islam i många länder systematiska kränkningar av mänskliga rättigheter. Hade det som sker i islams namn utövats i namn av någon rent politisk ideologi, hade protesterna varit omfattande. Men eftersom politik och religion är sammanvävda i islam, tiger pk-vänstern i väst. Gissningsvis blir det än mindre kritik mot dessa totalitära tankesystem om de blodiga terrordåden blir färre. Men för mig är det ointressant i vems namn man förtrycker och dödar. Islam och muslimska samhällens förtryck ska kritiseras på samma grund som kommunistiskt eller fascistiskt förtryck. (Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen