McCain offensiv, Obama defensiv i utrikesfrågorna

John McCain är på offensiven och Barack Obama försöker backa ur sina egna uttalanden om grundläggande aspekter i utrikespolitiken. Till och med mainstreammedier, som står på Obamas sida, medger att Obama velar och backar om sina tidigare uttalanden. Exempelvis ABC News i Obama’s Evolving Take on Meeting With Iran.
I en tidigare debatt fick Obama frågan om han villkorslöst tänker prata med diktaturer som Iran inom ett år från det han vunnit presidentvalet. Obama svarade “Ja” och tillade att oviljan från George W Bush att träffa ledningarna för Iran, Nordkorea, Venezuela och Kuba är “befängd” (ridiculous).
De senaste dagarna har John McCain hamrat in hur naiv, oerfaren och farlig Barack Obama skulle bli som president, eftersom Obama skulle hamna i händerna på dessa diktaturer om han omedelbart sprang iväg och försökte ställa sig in hos dem. Eller som McCain sa i Miami igår:

Barack Obama tänker villkorslöst sätta sig ner med [Irans president Ahmadinejad]. Det stärker Ahmadinejad. Vad ska de prata om? Förintelsen av Israel?

Även respekterade demokratiska utrikespolitiker tar avstånd från Obamas pratvillighet med tyranner. Senator Joe Biden sa i TV-intervju: “Det här är en kollega som, tror jag, svarade lite väl snabbt och gav fel svar. Enligt min mening ger det intryck av att han, under första året i Vita huset, tänker sätta sig ner med vem som helst som vill träffa honom.”
Också förre demokratiske vicepresidentkandidaten Joe Lieberman kritiserar Barack Obama för att bryta mot traditionen som demokratiska storheter som Franklin Roosevelt, Harry Truman och John F Kennedy följde. I Wall Street Journal skriver han, Democrats and Our Enemies, “Om en president går våra värsta fiender till mötes på det här sättet, skulle han stärka dem och underminera våra närmaste allierade.”
I debatten nämns som exempel på förhastade möten, när en oförberedd John F Kennedy i juni 1961 mötte Nikita Chrustjov i Geneve och gav denne intryck av att vara svag och handlingsförlamad. Bara veckor senare började Berlinmuren byggas och inom ett år byggdes kärnvapenmissiler på Kuba. Att ge diktaturer intryck av att vara velig är livsfarligt.
Eller som Kathleen Troia McFarland (statssekreterare i försvarsdepartementet under Ronald Reagan) skriver i New York Daily News, Obama needs a quick refresher course in Cold War history:

Varken Richard Nixon eller Ronald Reagan skulle sitta ner, ansikte mot ansikte, med motparter i fiendeländer förrän Amerika hade några realistiska frågor att förhandla om. De visste att förhandlingar utan manöverutrymme inte är förhandlingar, utan tiggande.

Barack Obama försöker trassla sig ur sina ogenomtänkta och mindre lyckade utrikespolitiska uttalanden, men John McCain hamrar nu in budskapet att Obama inte är vuxen uppgiften att företräda USA i en värld med verkliga hot och risker.
I dag har Obama försökt gå till motoffensiv, men då anklagar han McCain för att bytt åsikt i fråga om hur politiker ska behandla lobbyister i kongressens korridorer. McCains kampanj svarar med att påpeka att Obama inte längre framstår som kandidaten som står för hopp och förnyelse, utan ägnar sig åt vanligt politiskt käbbel.
De senaste dagarna har varit bra för McCain och mindre bra för Obama. (Andra intressanta bloggar om , , , )

Rulla till toppen