Ian Buruma: radikal islam hotar demokratierna

Författaren Ian Buruma, som växte upp i Holland och bor i London, är på Sverigebesök. Han intervjuas i DN, Ian Buruma – Den flygande holländaren. Och trots den vänstervinkling som tidningen står för finns intressanta citat av honom:

– Occidentalisten [islamisten] är en person som tror starkt på bilderna av västerlänningen som en själlös, hårdhjärtad och djurisk materialist och som känner behov av att utplåna hela väst, säger Buruma . . . radikal islam [kan] vara ett hot mot våra västliga demokratier . . . På det sättet, säger han, var mordet på Theo van Gogh verkligen oroande, för det riktade sig direkt mot yttrandefriheten.

Ja, första steget att i att attackera det fria och demokratiska samhället är att förstöra yttrandefriheten genom hot, våld och mord. Iranske ayatollahn Khomeini var mer intresserad av att krossa yttrandefriheten som den centrala institution den är, än att spränga byggnader.
Och det gör man genom hot, våld, mord och genom att ständigt utmåla sig som ”kränkt” och som offer. Istället för att gå på den här taktiken, ska vi stå upp för yttrandefriheten. Jesus-satir och Muhammed-teckningar ska behandlas på samma sätt: de är tillåtna och kritik kan naturligtvis framföras i sansade former — men hot och annat dravel ska inte påverka.
Satir är viktigast på de områden som är tabu. Därför hoppas jag att vi får se mycket mer av profeten Muhammed i olika roliga, dråpliga och tänkvärda gestalter.  Det är genom att nöta ner tabun som yttrandefriheten försvaras. Och därmed i förlängningen alla andra friheter och själva demokratin.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , )

Rulla till toppen