DN försöker reparera sina övertramp om Israel

Efter alla mycket hårt vinklade artiklar där Israel görs skyldig till alla problem i Mellanöstern, medan palestinier betraktas som änglar som aldrig gjort några fel, skriver Per Jönsson idag en sällsynt balanserad ledarartikel, Att lära av Israel, där han påpekar:
1) att fler judar än palestinier har tvingats på flykt från sina hem i Mellanöstern. Om palestinska fyktingar ska kompenseras, ska naturligtvis också de judiska ha samma sorts kompensation från arabländerna.
2) att de judiska minoriteterna utsattes i arabstaterna för systematisk förföljelse och våldsövergrepp.
3) att medan judiska flyktingar etablerat sig i Europa, Amerika och i Israel, har de palestinska flyktingarna behandlats som andra klassens människor av arabstaterna som inte lyft ett finger för att integrera palestinierna i sina samhällen.
4) att arabstaterna genom att permanenta palestiniernas flyktingstatus, som också går i arv, använder palestinierna som brickor i ett cyniskt politiskt spel för att pressa Israel.
5) att FN backar upp arabstaterna i denna förnedrande behandling att medvetet i årtionden låta palestinierna vara rättslösa, istället för att av arabstaterna kräva att de ger palestinierna medborgarskap i sina nya hemländer sedan 60 år tillbaka.
Det är bra att DN efter kritiken i bloggarna äntligen tar av sig sina naiva palestinaglasögon och beskriver verkligheten som den är. Men jag gissar att detta är undantaget som bekräftar regeln. När arabstaterna gör nästa politiska attack mot Israel kommer DN att ha fallit tillbaka till sin naiva och totalt verklighetsfrämmande rapportering där palestinier och araber är änglar medan israeler alltid är bovar vars stat borde utplånas. Vi får se. (Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen