Ingen tortyr i Kongo, bara intern personalkonflikt

Många svenska medier har talar om en ”tortyrskandal” i Kongo där man framställt det som klarlagt att det svenska befälet överste Hans Alm skulle sett franska soldater torterat en kongolesisk man, utan att rapportera.
Men allt tyder på att ingen sådan händelse skett, överhuvudtaget.
Först kom franska försvarets utredning, som talar om en intern personalkonflikt i den svenska truppen där soldater velat komma åt översten genom att sprida falska rykten, Fransk utredning: ingen tortyr i Kongo.
Och idag skriver svenska soldater om personalkonflikten i SVD-Brännpunkt: Hämnd bakom påhittad ”tortyrskandal”.
Än en gång har massmedierna dragit långtgående slutsatser på ett underlag som visar sig falskt. Begriper inte redaktionerana att deras förtroende minskar när de sprider falska och påhittade uppgifter som om de vore fakta?
(Andra intressanta bloggar om , ,, , , , )

Rulla till toppen