Dags för höghastighetståg i Sverige

I dag överlämnar Banverket en snabbstudie till infrastrukturminister Åsa Torstensson som givit uppdraget att undersöka om det i Sverige kan byggas nya, särskilda höghastighetsbanor, där tågen kan köra i marschfarter på 320 km/timmen.
Sydsvenskan har avslöjat vad studien innehåller, Snabbare tåg ut i spåren tidigast 2025:

Banverket tror benhårt på nya höghastighetsbanor för tåg mellan Stockholm, Göteborg och Skåne. Det finns goda marknadsmässiga och samhällsekonomiska förutsättningar att bygga både Götalandsbanan och Europa-banan.

Banverket föreslår också finansiering utanför statsbudgeten, via lån. Det är samma metod som användes när järnvägens stambanor byggdes på 1800-talet, då Sverige var fruktansvärt fattigt. Det vore en skam om vi inte i vår tid skulle kunna bygga 2000-talets höghastighetsjärnväg på något sätt, så att vi snabbt, bekämt och enkelt kan förflytta oss inom landet.
Det är bara att sätta igång! Börja bygga nu! (Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen