Irak är på rätt väg

För första gången kan jag citera en svensk tidning som summerar Irak på samma sätt som jag gör, Nya Wermlands-Tidningen skriver i ledaren Irak är på rätt väg:

Irakkonferensen i Upplands-Väsby utanför Stockholm är ett positivt sätt att komma vidare. Men alltför många debattörer, opinionsbildare, politiker och mediafolk står fortfarande och stampar i år 2003. Rapporteringen blir därefter, ordentligt verklighetsfrånvänd . . .
Faktum är att tillvaron för civila irakier är bättre nu än på mycket länge. Våldet har dramatiskt gått ned tack vara dels amerikanska truppförstärkningar (”the surge”) och dels en förändrad strategi där man verkar ute bland irakierna i deras vardag. Terroriströrelser och andra upprorsmän har kraftigt marginaliserats. Den irakiska befolkningen – kurder, sunniter och shiiter – är alla på amerikanernas sida. Al Qaida har drivits ordentligt tillbaka . . .
Att nu i förtid, just när den slutliga segern är inom räckhåll, dra sig ur vore ansvarslöst och framförallt vore det att överge det irakiska folket som nu för första gången på mycket länge har chansen till ett lugnare och bättre liv. Det är hur vi går vidare från dessa vinster som Irakkonferensen handlar om, hur vi kan hjälpa till med att bygga vägar och fungerande elförsörjning liksom samhälleliga institutioner.

Visst återstår mycket. Men att fokusera på och ständigt lyfta problem ger en fullständigt verklighetsfrånvänd bild. Irak ligger inte i Europa och kan inte mätas med våra mått. Irak ska jämföras med andra länder i sin egen del av världen. Och när så sker tillhör Irak inte den tiondel av världens länder där säkerheten är sämst. Irak har inlett demokratiprocessen, vilket de flesta länder i regionen inte gjort. Det är verkligen tid för USA-hatarna att släppa året 2003 och se framåt. (Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , )

Rulla till toppen