1-maj: Trygghet ‘genom’ jobb eller ‘mellan’ jobb

Jag tog en fika på uteservering utmed det socialdemokratiska demonstrationstågets väg i Stockholm nu på eftermiddagen. Det är alltid kul att se vilka banderoller som dyker upp. Jag tycker årets upplaga visade förvånansvärt få plakat, därtill väldigt matta och trötta. Mest kraft var det i olika krav på frihet för Kurdistan, Kosovo, Ache [provins i Indonesien] och Somalia. Socialdemokraternas profil som separatiströrelse blev stark.
Mycket till inrikespolitiska krav fanns inte. Någon skylt mot vårdnadsbidrag såg jag. Men inga alls om höjd a-kassa eller höjda skatter (de kanske fanns, men i vilket fall inget dominerande inslag). Roligast var nog plakatet med texten “BORG SVERIGES SORG”.
Sedan fanns en skylt som krävde TRYGGHET MELLAN JOBB. Den var ny! Och den skylten måste väl vara den mest representativa för dagens socialdemokrati.
Det kravet står ju i tydlig kontrast till det budskap som moderaternas partisekreterare Per Schlingmann framförde i sitt 1:a-majtal i radions P1: Trygghet genom jobb.
Här står två olika synsätt mot varandra: de som fokuserar på trygghet för dem som inte har jobb, den AMS-politik som ledde till att socialdemokraterna  förlorade valet 2006, och de som likt Alliansen fokuserar på att skapa jobb och att det ger bättre trygghet även om det inledningsvis kan handla om jobb med lägre lön.
Mitt intryck av denna första maj är att socialdemokraterna står på samma fläck som första maj 2006. Är det verkligen vägen till valseger 2010? Tillåt mig tvivla.
PS: Det är något visst med orkestrar som spelade marschmusik så att trummorna dånar mellan husväggarna och blåsinstrumenten fyller luften men en otrolig kraft. Till och med “Internationalen” låter bra framförd live med instrument organiserade på detta tradionellt militäriska vis. (Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , )

Rulla till toppen