Zaremba om koranfilmen Fitna

Maciej Zaremba gör det som våra politiskt korrekta etablissemang inte förmår: sätta kortfilmen Fitna i perspektiv och försvara yttrandefriheten, Vem är rädd för islamofoben? Han skriver:

Ponera att någon kristen sekt i Sverige blir besatt av de blodigaste passagerna i Bibeln och startar ett krig mot de ogudaktiga: sätter eld på moskéer, kvinnohus och synagogor, spränger abortkliniker och visar på nätet hur det går till att stegla sodomiter.
Vore det konstigt om vi fick en debatt om sambandet mellan illdåden och de Bibelord som terroristerna åberopar? Vore det onaturligt om en och annan debattör (som kanske själv hotats till livet) tappade omdömet och dömde ut hela Gamla testamentet som en hatskrift? Skulle vi tycka att sådan åsikt borde bemötas – eller skulle vi tysta ned den, av rädsla för att reta upp terroristerna ännu mer?
Frågan är inte hypotetisk.

Jag anser inte att islam ska ha någon särställning. Den ska diskuteras lika fritt och kritiskt som vilken annan religion eller politisk rörelse som helst. Vi har rätt och skyldighet att diskutera vad islam innebär och hur den kultur som den förknippas med förhåller sig till västvärldens upplysning och modernism.
De som ropar på censur och begränsningar av yttrandefriheten – därför att debatten provocerar muslimer – har inte bara fel. De utgör ett hot mot västvärldens civilisation i samma rang som dem som strök de totalitära idéerna medhårs i det europeiska 1930-talet. (Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , )

Rulla till toppen