Vem ska bära ut skräpet i Italien?

Newsweek beskriver hur eländigt situationen är i Italien inför parlamentsvalet 13-14 april. Det är inte bara problem med sophanteringen. Italien har knappt haft någon tillväxt alls de senaste tio åren och lönerna, räknat i köpkraft, är hälften jämfört med Storbritannien. Statsskulden är massiv, rapporteras i Taking Out the Trash.
Men valet kan innebära en vändnng, skriver Newsweek och pekar på att vänsterns premiärministerkandidat Walter Veltroni inte tänker låta sig domderas av alla småpartier. Avgående premiärministern Romano Prodi hade 11 partier i sin vänsterkoalition. Resultatet blev att inget hände. Veltroni vägrar att alliera sig med extremvänstern. Och Silvio Berlusconi har tydligt deklarerat att han tänker ta kontrollen om högerblocket vinner. Frågan är om italienarna är beredda att göra ett historiskt val och för första gången i moderna Italiens historia låta två block stå emot varandra.
Newsweek tvivlar, och hoppas att Veltroni och Berlusconi ska bilda en stor koalition likt den tyska om ingen av dem får klar majoritet. Om inte annat för att reformera valsystemet så att starka regeringsmajoriteter möjliggörs, och sedan utlysa nyval.
För Italien behöver smärtsam förnyelse:

En svag regering kan inte få ordning på Italien, och landets två ledande politiker borde kunna dra slutsatsen att det bästa vore att ta gemensamt ansvar snarare än att bära skulden för en smärtsam förnyelse ensam. Viktigast är välfärds- och arbetsrättsreformer. Arbetslösheten är visserligen låg, men det är också lönerna, nu lägre än i Spanien och Grekland.

Jag undrar om Berlusconi verkligen skulle kunna regera i en koalition. Och att bilda “stora koalitioner” betyder att väljarnas makt i praktiken raderas ut till noll. Men det är möjligt att en koalition behövs för att reformera valsystemet, så att valen ger regeringsdugliga majoriteter. (Andra intressanta bloggar om , , )

Rulla till toppen