Ska skatte- och utgiftshök blir McCains vice?

Spekulationerna om vem republikanske presidentkandidaten John McCain ska välja som sin vice rullar på. Ett intressant namn är Tom Coburn (f 1948), senator från Oklahoma. Läkare till yrket.
Han skulle understryka John McCains profil av att stå i opposition till det egna partiets ekonomiska politik, den som fått många fiskalt konservativa och nyliberaler att bli djupt kritiska till det republikanska partiet. Insidertidningen Politico skriver om Tom Coburn, The case for Vice President Coburn:

[På 1990-talet] blev han en av de hårdaste hökarna. När han suttit sex år i representanthuset gjorde han som han lovat, att inte ställa upp för omval. Många kongressledamöter drog en suck av lättnad och tappade andan i ren skräck när Coburn kom tillbaka fyra år senare, som senator. Han vann enkelt primärval inom republikanska partiet mot etablissemangets kandidat, och blev ett större problem än någonsin.
Faktum är att Coburn snabbt blev en av de mest hatade männen i senaten. Han såg till att fördröja lagförslag, hotade med filibuster och tvingade fram debatter om en lång rad öronmärkta budgetanslag från kollegor som var vana att få sina anslag beviljade utan att ifrågasättas.

Politico påpekar att i sydstaterna vann McCain klart bara i Oklahoma, just därför att Coburn givit sitt stöd. Med Coburn kan McCain stärka sina aktier i södern. Med Coburn skulle McCain också stärka sin trovärdighet hos de konservativa som ifrågasätter att McCain är för en liten stat. Trots att Coburn alltså är senator, skulle valet av honom som vice, ge ett tydligt, nästan galet besked till byråkratin i Washington: räkna med problem! Också när det gäller personkemi skulle Coburn passa. McCain gillar honom, skriver tidningen.
Ja, utifrån vad jag kan om amerikanska presidentval så är det säkraste sättet att vinna Vita huset att stå för förändring och uttrycka det så att det blir trovärdigt och genomsyrar hela kampanjen. Så gjorde Ronald Reagan. Demokratiska partiet blev förtjusta när han blivit republikanernas kandidat, eftersom man trodde att hans frihetsextremistiska budskap skulle göra honom enkel att besegra. Men väljarna såg att det Reagan stod för var förändring.
Nu när republikanerna regerat från Vita huset i åtta år, talar allt för att demokraterna kommer att vinna. Chansen republikanerna har är att utse en kandidat som varit i opposition mot sitt eget parti — just det John McCain varit. McCain står för förändring av republikanerna. Den profilen skulle Tom Coburn stärka. Frågan är om McCains förändring kommer att upplevs som mer trovärdig än demokratiska partiets kandidat, Obama eller Clinton. Normalt skulle det vara omöjligt, men McCain är inte en normal kandidat. (Andra intressanta bloggar om , , )

Rulla till toppen