Timothy Garton Ash om koranfilmen Fitna: hot och censur fel väg

Oxford-professorn Timothy Garton Ash har en läsvärd artikel i brittiska vänstertidningen Guardian idag om Geert Wilders kortfilm Fitna, Intimidation and censorship are no answer to this inflammatory film.
Till skillnad från svenska medier avvisar han reflexmässiga avståndstaganden, och undrar hur man kan fördöma filmen utan att fördöma dem som hotar att döda upphovsmannen. Ash skriver:

Tre frågor behöver få sitt svar . . . Den första är ”Ska Geert Wilders mördas för att han gjort filmen?” Det är vad demonstranter utanför Hollands ambassad i Indonesien kräver när de viftar plakat med texten ”Döda Geert Wilders”. Deras attityd är den som författaren Douglas Murray träffsäkert beskrivit, ”säg att min religion är fredlig, annars dödar jag dig” . . .
En av de mest destruktiva realiteterna i vår tid är att inte bara en utan många människor runt om i världen lever under ständigt dödshot, tvingas bo på hemlig ort eller ha livvakter dygnet runt därför att de har sagt, ritat eller gjort något som anklagas för att ”förolämpa islam”.
Alltför många politiska ledare har fallit tillföga och fördömt Wilders film utan att först ta avstånd från dem som hotar honom med döden. Särskilt dåligt omdöme är uttalandet av FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon som i sitt fördömande av filmen (men inte av dem som riktar mordhot) faktiskt säger att ”det här har inte med yttrandefrihet att göra”. Vilket idiotiskt anspråk! . . .

Ja, hur är det i Sverige? Vilka av de debattörer som kritiserar Geert Wilders har fördömt mordhoten som riktas mot honom? Jag kan inte minnas att någon gjort det.
Det visar hur yttrandefriheten i Sverige snabbt håller på att upphävas. Den som använder yttrandefriheten fördöms, men inte de våldsverkare som hotar med mord. Snacka om att sila mygg och svälja elefanter!
Den andra fråga som Timothy Garton Ash ställer sig är: ska filmen förbjudas, så som 26 ambassadörer från muslimska länder krävt. Han svarar: Nej.
I sin tredje fråga berör Ash just exakt det som uttryckts här i bloggen, att filmen faktiskt visar en verklighet som finns, en realitet som måste diskuteras. Ash skriver:

[Fitna] förmedlar här sin mest berättigade poäng: vi kan inte påminna oss för många gånger om att det finns självmordsbombande jihadister där ute med målet att döda oss – inklusive muslimer – och förstöra vår frihet i islams namn. Att påstå att ”detta inte har med islam att göra” är lika korkat som det är att, likt Wilders, säga att ”detta är islam”. Jag anser att muslimska män och kvinnor som vill fred här har en uppgift att adressera den här frågan, även när de får den från personer som Wilders. ”Muslimer måste tänka på den rädsla som deras religion genererar”, säger den holländske statssekreteraren och muslimen Ahmed Aboutaleb.

Just därför är det tragiskt att svenska och västerländska medier förtiger konflikten och tystar ner debatten. Det är att gå de islamistiska extremisternas ärenden och ytterligare underblåsa motsättningarna mellan civilisationerna. AB, HD (Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen