Till Janne Josefsson för debatt om brott och straff

Ikväll handlar SVT Debatt om en fråga som etablissemangen oftast tystar ner: har Sverige för låga straff för våldsbrott?
Jag kommer att medverka. Som framgår här i bloggen anser jag att våldsbrott inte tas på allvar och att politik, domstolar och medier sviker brottsoffren. Genom Högsta domstolens agerande blir straffen för mord och grova våldsbrott allt lindrigare medan straff för andra brott skärps. Exempelvis utdöms nio års fängelse för haschsmuggling, medan den som stampar ihjäl ett barn får tre års fängelse (se mer).
Och de hederliga människor som försvarar sig mot buset, råkar illa ut. I Sverige döms kioskägare som skyddar sin verksamhet mot inbrott till fängelse, medan inbrottstjuvar slipper straff (se mer). Och det aktuella fallet i Rödeby visar att ordningsmakten inte tar trakasserier från en barnfamilj på allvar, istället beklagar polisen i radiointervju att mopedgänget inte är ute efter skotten i Rödeby (se mer). Blekingepolisen identifierar sig med våldsverkarna, inte med den trakasserade familjen.
Jag hoppas att kvällens direktsända TV-debatt kan bli en seriös och allvarlig debatt som inte fastnar i ideologiska klyschor, det som ofta händer i medierna, utan att man förstår att våldet är på riktigt och drabbar människor av kött och blod. Det är som att motståndarna till hårdare straff förtränger de slagna, de invalidiserade, de dödade och deras anhöriga. De brukar inte finnas med i debatten. De förtigs.
Men ikvällens debatt kommer Dagmar Wallin att vara med. Hennes dotter blev mördad för sju år sedan. Hon representerar den verklighet våldet skapar och som de mediala och politiska eliterna blundar för.
Ikväll hoppas jag debatten om brott och straff blir allsidig och att det enorma lidande som våldsverkarna skapar inte förtigs.
Dagmar Wallin intervjuades i tisdags i DN: Jag har verkligen hatat min dotters mördare.
Själv är jag för hårdare straff eftersom bara hårda straff ger möjlighet till försoning (se mer) (Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , )

Rulla till toppen