Partiernas bidragsberoende

Trots att partierna inte längre har några medlemmar att räkna med, inte är några ”folkrörelser”, så försvarar Sydsvenska Dagbladet att riksdagspartierna kvitterar ut miljarder i bidrag från stat, landstinig och kommuner, Det sista socialfallet

Kraven ökar på bidragstagare. Villkoren blir tuffare. Tydligare incitament skall göra att fler anstränger sig för att bli självförsörjande. Gäller det också de politiska partierna? ”Partierna är vårt sista riktiga socialfall”, skriver statsvetaren och samhällsdebattören (s) Stig-Björn Ljunggren i tidskriften Liberal Debatt . . .
Man kan, som Stig-Björn Ljunggren, ifrågasätta hur partierna sköter uppgiften att nominera tillräckligt spännande kandidater till listorna i valen. Men då är det bättre att utöka inslaget av personval än att minska resurserna.

Ja, partierna måste ge medborgarna makten över politiken. Väljarna borde ha hela avgörandet om vilka kandidater som blir valda. De nuvarande spärrarna i personvalet måste bort. Om partierna inte visar lyhördhet i att ge medborgarna ökad makt, är tiden inne att ta bort partistödet. Helt och hållet. (Andra intressanta bloggar om , , )

Rulla till toppen