OS-protesterna förändrar det internationella umgänget

Efter det att Kinas PR-jippo förvandlats till PR-katastrofer i Grekland, i London och i Paris förbereds protester mot Kina när OS-facklan i morgon når Nordamerika: San Francisco bracing for Olympic flame protests. Därför överväger IOK att ställa in resten av OS-facklans turné runt jorden, rapporterar AFP:

I ljuset av protesterna kommer Internationella Olympiska kommittén överväga att avbryta OS-facklans globala staffetlopp, säger en officiell talesman i Peking.

Det vore en stor seger för friheten. Det skulle tvinga IOK att i framtiden tänka sig för mer än en gång innan man förlägger Olympiska spelen i diktaturer.
OS-protesterna vi nu ser visar att världsopinionen inte längre tolererar diktaturer som jämbördiga parter i det internationella umgänget. Diktaturer ska stå i skamvrån! De ska inte få delta i världssamfundet på lika villkor.
Tänk om Förenta Nationerna styrdes av samma värderingar! Där härjar diktaturerna fritt och anser sig minst lika värdiga som nationer med fria medborgare. Ja, de håller ofta i FN:s taktpinne och kör över demokratierna. FN är en skam för de frihetliga värderingar som kommer till uttryck i samband med OS-protesterna.
Jag tror vi ser något historiskt här. Världsopinionen går före diplomater, politiker, akademiker och andra internationella jetset. Folk i olika länder visar med fredliga medel att man inte accepterar tyrannier på ett sätt som etablissemangen aldrig någonsin gjort. Det folkliga trycket mot Kina kommer säkert som en överraskning i alla huvudstäder. Det är ett uttryck för att världens fria människor inte stillatigande tolererar förtrycket längre. Det internationella umgänget håller på att stöpas om. En härlig utveckling!
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen