‘Obama är den smartaste i rummet’

Igårkväll träffade några liberala och borgerliga bloggare amerikanske valstrategen Kevin Lampe från Chicago. En färgstark och öppen person som känner Barack Obama sedan de båda kampanjande för en demokratisk kongresskandidat för omkring tio år sedan.
Lampe var med och förberedde Obama inför det huvudtal han höll på demokraternas konvent 2004, det tal som blev hans succéartade genombrott på nationell och internationell nivå. Lampe säger att Obama själv höll i pennan när talet skrevs och att Obama är otroligt smart. “Och han vet att han är den smartaste i rummet.”
Det var intressant att höra en demokratisk partigängare som är helt övertygad om hans parti kommer att vinna presidentposten. Och för Lampe råder inget tvivel om att Obama vinner över Clinton, och att Obama sedan vinner över republikanen John McCain.
“Obama skulle kunna vara mer konkret i sina budskap, men vi är bortom sådant nu. Det handlar om vilken sorts president Amerika vill ha.” Så viftar Lampe bort all sakpolitik. Det handlar enbart om image.
Och han framförde de mest elaka kommentarer om John McCain jag hört hittills. Han sa rakt ut att McCain är för gammal. Själv är Lampe 46 år och han har svårt att orka med de långa kampanjdagarna, hur ska en 72 åring klara det! Han antydde också att McCain är sjuk. Som vietnamveteran och krigsfånge kan han lida av posttraumatiskt stressyndrom. McCains temperament är ett bevis på det, menade Lampe.
Snacka om förtal. Det är snart 40 år sedan McCain lämnade fångenskap och tortyr i Vietnam. Varför skulle traumaproblem uppstå just nu? McCain har själv förklarat att det som skiljer honom från de vietnamveteraner som drabbats av problem, är att de var 19-åriga värnpliktiga som mot sin vilja sändes till Vietnam utan omfattande utbildning, medan han var yrkesofficer förberedd på att han kunde bli tillfångatagen, därtill närmare 30 år när han utsattes för tortyren.
Och att en republikan är för gammal, var ju ett argument som användes också mot Ronald Reagan. Och han vann jordskredsseger 1984 när han var äldre än McCain.
Det var också komiskt att Lampe menade att demokraterna inte skadas, utan gynnas, av de stridigheter som pågår mellan Obama och Clinton, samtidigt som han menade att republikanerna är splittrade och att den kristna högern kan komma att stanna på sofflocket istället för att rösta på McCain. Ena partiet gynnas, andra skadas, av oenighet. Knappast logiskt. Men typisk partiretorik.
När jag frågade om Obama och Clinton kommer att dela valsedel, alltså att den som inte vinner nomineringen blir vicepresidentkandidat, svarade Lampe tvärsäkert: “Nej, två så starka egon kan inte komma överens.” (Andra intressanta bloggar om , , , , )

Rulla till toppen