Nordkorea bakom Syriens nukleära program

I september bombade Israel en anläggning i Syrien som misstänktes vara ett reaktorbygge för att kunna producera radioaktiva bomber. I natt gav USA:s underrättelsetjänst sin analys i ärendet, exempelvis vem som givit Syrien nödvändigt know-how. CNN skriver i Syria reactor not for ’peaceful’ purposes:

Den hemliga kärnkraftsreaktor som förstördes förra året i Syrien hade kapacitet att procudera plutonium och dess syfte var ”inte avsedd för fredliga syften”, sa Vita huset . . .
”Vi har länge haft allvarliga misstankar kring Nordkoreas kärnvapenprogram och dess aktiviteter för kärvapenspridning”, hävdas i uttalandet. ”Nordkoreas hemliga nukleära samarbete med Syrien är en farlig demonstration av dessa aktiviteter.”

Frågan är vad Europa tycker. Var det rätt av Israel att bomba anläggningen i Syrien? Verksamheten där stred uppenbart mot världssamfundets ambitioner att stoppa kärnvapenspridningen. Var det rätt att använda bomber? Jag anser det. Men vad säger Europa? Det är pinsamt att vår kontinent är så passiv och så feg när det kommer till kritan. (Andra intressanta bloggar om , , , )

Rulla till toppen