Banta ner riksdagen

SVTs Aktuellt har avslöjat alla tigande riksdagsledamöter. I Expressen skriver Eric Erfors: Banta ner riksdagen

Tänk att yrkespolitiker kan vara så tysta.
Våra folkvalda kan inte bara skolka från debatter. De kan halvera myndigheter. De kan banta försvaret. De kan till och med krympa veckopengen till kungen. Men att göra sig själv eller bänkgrannen arbetslös? Nej, det kommer naturligtvis aldrig på fråga!

Ja. Tysta politiker är naturligtvis överflödiga politiker. Men storleken är inte enda problemet, viktigaste förklaringen till de tigande politikerna är att vi har ett valsystem som kraftigt gynnar personer som tiger och lyder partiledningen. De som inte bråkar gör raketkarriär. De som har uppfattningar, gillar debatt och är nyfikna på samhället är bara jobbiga för partierna och hålls tillbaka.
Men riksdagsledamöterna ska inte vara partiernas slavar, de ska företräda medborgarna i riksdagen. Vara folkets röst.
Så kan det bara bli om vi inför personval, där väljarna avgör vem som röstas in i riksdag och fullmäktige. Först då blir tigandet en belastning istället för karriärbefrämjande. Bäst är naturligtvis att återgå till majoritetsval i enmansvalkretsar. Då vet alla väljare vem “deras” ledamot i parlamentet är, vem man ska höra av sig till. Det skulle ge politiker som är engagerade och intresserade av politisk debatt, istället för lata drönare som inte orkar prata politik. (Andra intressanta bloggar om , , ,, , )

Rulla till toppen