John McCain väcker entusiasm

I skuggan av den bittra striden mellan Hillary Clinton och Barack Obama i demokratiska partiet, arbetar republikanske kandidaten John McCain effektivt och målmedvetet för att ingjuta mod, optimism och kämparglöd i det egna partiets kärnväljare. I vintras räknade mainstreammediernas ”proffstyckare” ut republikanerna. De är desillusionerade och besvikna, hette det. 2008 var demokraternas år. Och McCain med sin självständighet skulle inte kunna ändra på det, eftersom republikanska gräsrötter såg med misstänksamhet på en senator som gjort upp med demokratier.
Nu visar det säg att John McCain på ett remarkabelt sätt skapar entusiasm i partiet. NBC/AP rapporterar i McCain winning back unhappy Republicans:

Republikaner är inte längre underdogs i kampen om Vita huset. John McCain har lyckas med det genom att attrahera republikanska väljare, oberoende och till och med moderata demokrater som tog avstånd från partiet i höstas.
Tack vare en växande popularitet och attraktiv image har den republikanske presidentkandidaten skapat dött lopp med de två demokratiska kandidaterna enligt en opinionsmätning som AP-Yahoo publicerade på torsdagen. För bara fem månader sedan visade mätningen att demokraterna hade en ledning med 13 procentenheter över republikanerna.

McCain har framför allt vunnit tillbaka republikanska väljare, men hans popularitet har vuxit i hela väljarkåren, mer än Obama. Clintons popularitet har däremot sjunkit något under våren. Det gör att oberoende mittenväljare i allt högre grad lutar åt republikanerna. (Andra intressanta bloggar om , , , , )

Rulla till toppen