Jas – bättre plan finns inte

Turerna kring försvarsmaktens framtid är många och blir allt mer oöverskådliga. Vad försvarsminister Sten Tolgfors syftar till genom att resa till Oslo är svårbegripligt.
Han är inte beredd att skjuta till nya pengar för uppgraderingen av svenska försvarets Jas-flotta. Ändå är det just uppgradering han lovat norrmännen att Sverige ska göra om Norge köper den uppgraderade modellen. Räknar försvarsministern med att Norge inte kommer att köpa Jas, men vill undgå att få skulden för att affär uteblivit pga svala signaler från svenska staten? Eller vill Tolgfors försöka ge Norge skulden för att regeringen inte beställer det uppgraderade planet?
Alliansregeringens formulering av beslutet i torsdags är besynnerligt: Regeringen beslutade att köpa in nya super-Jas, men bara om Norge också gör det. Varför lägger regeringen på detta sätt över avgörandet för svenska flygvapnets framtid på ett annat land?
Prestigekampen mellan finans- och försvarsdepartementen å ena sidan och försvarsmakten å den andra leder till en grotesk försvarspolitik. Inte blev det bättre av att försvarsberedningen hellre ägnade sig åt miljöpolitiskt flummande än att analysera vilka utrikes- och säkerhetspolitiska risker kungariket Sverige har att hantera under kommande årtionde.
I denna soppa är det iallafall intressant att höra vad internationella experter anser om Jas. Tidningen Ny Teknik rapporterar i Lovorden haglar över Jas: Ett bättre plan finns inte:

Gripen har inget att be om ursäkt för i internationella sammanhang. Bättre plan än Gripen C/D går inte att få tag i, säger journalisten Robert Hewson på det ansedda analys- och tidningshuset Jane´s Information Group i England.

Något att glädjas åt i all bedrövelse. Se mer SVD, SVD, DN (Andra intressanta bloggar om , ,, , , , , )

Rulla till toppen