Ska jobbtoppmöte (s) se framåt eller bakåt?

Riksdagsmännen Luciano Astudillo och Sven-Erik Österberg delar på ordförandeskapet i socialdemokraternas arbetsgrupp om jobben som förbereder ett ”jobbtoppmöte” i maj, skriver Widar Andersson i Folkbladet, Filmstjärnan och ombudsmannen.

Samarbetet med LO är en grundläggande förklaring till socialdemokratins långa maktinnehav. Ett försvagat LO leder till en försvagad socialdemokrati. Det vet alliansen. Därför har de försämrat förmånerna i a-kassan samtidigt som avgifterna har höjts. LO-facken och deras a-kassor tappar medlemmar som aldrig förr.
Många fackföreningar vänder sig inåt, tvingas till interna rationaliseringar och i Laval – domens kölvatten är tonläget högt mellan och inom olika LO-förbund. Luciano Astudillo och Sven-Erik Österberg har nu ansvaret för att försöka bringa ordning och reda på jobbpolitiken i det socialdemokratiska lägret.

Det kan inte vara någon enkel uppgift. Ska s backa in i framtiden med nya krav på höjda bidrag, höjda skatter, fler regleringar och mer planekonomi? Eller ska man våga göra upp med traditioner som inte fungerar i framtiden?
För Sverige vore det ett stort framsteg om man valde det senare, men troligast är det förstnämnda.
Den ton socialdemokraterna väljer i jobbfrågan kan komma att säga en del om vilken valstrategi partiet tänker använda inför 2010.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , )

Rulla till toppen