Frankrike nära bryta mot EMU-regler

EU:s ekonomikommissionär Joaquin Almunia varnade på måndagen Frankrike för att man riskerar att överträda EMU:s konvergensregler om statsskuld och budgetunderskott, rapporterar AFP i EU eyes early warning on French finances:

Frankrikes budgetunderskott kommer att öka mer än regeringen prognostiserat och nå 2,9 procent av bruttonationalprodukten detta år, varnar kommissionen. Nästa år kan de svaga offentliga finanserna i Frankrike leda till att underskottet överstiger 3 procent, vilketär det maximum som EMU:s regler tillåter.

Men som vanligt anser Frankrike att alla andra ska följa Europaunionens regler, men inte dem själva:

Frankrikes finansminister Christine Lagarde sa i en kommentar att hon inte tänker ändra regeringens prognos och att hon “tog lungt” på varningarna från Bryssel. Hon anklagar kommissionen för att “inte ta i beaktande” att regeringen annonserat reformer av ekonomin . . . Medan alla 15 eurozonsländer förra året åtagit sig att balansera sina böcker till 2010 har Frankrikes president Nicolas Sarkozy sagt att Frankrike kanske inte kommer att kunna göra detta.

Jag röstade nej till EMU sedan dåvarande franske presidenten Chirac uttalat sig för att straffa mindre länder som inte följer EMU:s konvergensregler, men att Frankrike inte behövde följa några regler. I en union ska ALLA följa samma regler, annars är det ingen församling att vara medlem i. Den sanningen stämmer i högsta grad ännu. (Andra intressanta bloggar om , , )
   

Rulla till toppen