Nödvändigt granska polisen

Sydsvenska Dagbladet skriver i en ledare om förväntningarna inför kvällens debattprogram “Agenda” i SVT, som ska avhandla polisens roll, sedan det avslöjats att polisen begått flera spaningsmisstag som förmodligen kostade flickan i Stjärnsund livet, Granska polisen:

I kvällens TV-program deltar forskaren Stefan Holgersson, som i en studie nyligen visade att en fjärdedel av poliserna står för nära 60 procent av ingripandena. Många poliser har tappat gnistan. ”Att satsa på att öka motivationen gör mer nytta än att ’pumpa in’ nya poliser som också riskerar att snabbt tappa motivationen”, skriver Svensk Polis (nr 3, 2008) apropå Holgerssons forskning.
TV-tittarna kommer också att få se justitieminister Beatrice Ask (m) och hennes antagonist Thomas Bodström (s). Måtte dessa två politiska terrier ha kyla nog att prestigelöst vrida och vända på sakfrågorna och inte, som de brukar, hugga tag i varandras ben och vägra släppa greppet.
Svenska folket, djupt berört av Englas öde, förtjänar att höra mer matnyttiga resonemang om framtidens brottsbekämpning än det vanliga juridisk-politiska tugget.

Ja, det handlar om mer än inkompetens. I Englas fall var det inga medvetna missgrepp från polisens sida, och vad jag förstår anser byborna i trakten att polisen ställt upp på det sätt de har resurser till. Men naturligtvis får inte spaningen misskötas på det här sättet. Här brister kompetensen.
Det jag anser är värst är att polisen i storstäderna drabbats av ett så allvarligt moraliskt förfall att de ställer sig på  brottslingarnas sida och föraktar brottsoffer. Det är vad som låg bakom “Kungsholmsmålet”, då en 16-åring blev ihjälsparkad i höstas. Gärningsmännen blev polisanmälda för misshandel ett halvår tidigare. Men istället för att följa lagen och inom tre månader utreda fallet, eftersom det handlade om unga personer, ringde polisinspektör Annika Saverstam till de som blivit misshandlade och uppmanade dem att ta tillbaka sin polisanmälan. För detta fick hon skarp JO-kritik (men inget straff).
Hade  gärningsmännen förstått att det finns en ordningsmakt som snabbt och hårt griper in mot våldsverkare, hade de förmodligen inte trappat upp sitt våld, det som kom att bli en 16-årings död. Med poliser som den av JO namngivna, så banar polisen vägen för de kriminella att stärka sitt grepp om samhället. Polisen understöder kriminaliteten och våldet.
Det är detta jag reagerat på här i bloggen. Polisen behöver en ledning som återskapar respekten för uppdraget och ser till att poliser förstår att det är i allmänhetens tjänst de arbetar, inte i de kriminellas. Se mer här, här, här, här. (Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen