Chock för Obama: Clinton leder nationellt

Amerikanska presidentval avgörs i delstaterna, inte på nationell nivå. Så är ju också nomineringsprocessen uppbyggd: det gäller att vinna delstaternas delegater. Men demokratiska partiet har delvis gått ifrån den här modellen genom att ge partiledningen en femtedel av delegaterna på konventet. Och eftersom väljarna i delstaterna har fördelat sina delegater så jämt mellan Hillary Clinton och Barack Obama ligger makten att avgöra vinnaren hos partiledningen — hur det än går i Pennsylvania på tisdag (och de få kvarvarande primärvalen därefter).
Därför får det nationella perspektivet betydelse i demokraternas nominering. Och därför är det en chock för Barack Obama att Hillary Clinton tagit ledningen i nationell opinionsmätning, Gallup Daily: Clinton 46%, Obama 45%.
Alla Obama-supportrar som uppmanar Clinton att dra sig ur tävlingen har berövats sitt främsta argument, att demokratiska väljarna vill ha Obama. Riktigt så enkelt är det inte. Om inte Pennsylvania blir en seger för Obama fortsätter kampen. Och just nu ser det ut som Pennsylvania kommer att bli en svag seger för Clinton. (Andra intressanta bloggar om , , , , )

Rulla till toppen