Clinton i jätteledning över Obama i Pennsylvania

Har Barack Obamas många grodor börjat tära på hans popularitet? Ja, iallafall om man får tro ny mätning från opinionsinstitutet American Research Group. På bara en vecka har Hillary Clinton ökat med 12 procentenheter och har nu stöd av 57 procent av demokratiska partiets väljare i Pennsylvania . Samtidigt backar Obama med 8 procentenheter till 37 procent inför primärvalet 22 april.
Nu skiljer det alltså hela 20 procent mellan dem i denna viktiga delstat. Om man nu kan lite på opinionsmätningar.
De senaste veckorna har inte gått Obamas väg. På flera sätt har hans profil som en ny sorts politiker som kan samla hela amerikanska folket till en enda stor gemenskap fått sig flera törnar. Först visade det sig att Obama i 20 år suttit och lyssnat på sin pastors hatfyllda predikningar som ger vita skulden för alla problem, ja, han har förmedlat galna konspirationsteorier om att regeringen spridit hiv/aids för att utrota de svarta. Det strider något mot Obamas budskap om att alla ska kramas.
För några dagar sedan uttryckte sig Obama nedlåtande om småstadsamerikanerna i delstater som Pennsylvania. De är bittra och “klänger sig fast” vid sina vapen och sin religion. Inte heller det budskapet stämmer med det hoppfulla kampanjtema som gav Obama hans tidigare segrar i primärvalet. Istället framstår han alltmer som en vanlig politiker, som säger en sak men står för något annat. Därtill ger han ett arrogant intryck.
Hillary Clinton är känd för sin kyla och arrogans, men hon har åtminstone inte lurat i väljarna något annat. När nu Obama verkar vara av samma skrot och korn, varför inte välja den minst hycklande…?
Det här är Clintons sista chans att övertala superdelegaterna om att hon bör nomineras, trots att Obama kommer att ha fler folkvalda delegater. Om hon vinner med 57-37 procent har hon underlag att hävda det på partikonventet. (Andra intressanta bloggar om , , , , )

Rulla till toppen