Vad ska McCain göra nu?

I poddradiointervju med Billy McCormac diskuterar jag vad som nu förväntas av republikanernas presidentkandidat John McCain. Han är i ett läge där han har tid att lägga upp sin strategi. McCain är en av de mest erfarna politiker som nominerats till president av ett parti.
Men samtidigt visar mätningar att amerikanska väljarna detta år främst efterfrågar framtidsvisioner och hopp. Det är därför Barack Obama kunnat koppla ett så starkt grepp på Hillary Clinton inom demokraterna.
För McCain gäller det alltså att väva samman erfarenhet med framtidsvisioner. Det är inte helt enkelt för McCain, som är en handlingskraftig och problemlösande politiker mer än en visionär. Men han har nu tid att formulera sin kampanj.
Förutom sin starka profil på utrikes- och säkerhetspolitik, gäller det att han skapar hopp i ekonomin. Han har lovat att förlänga de skattesänkningar som president Bush genomfört, och som demokraterna vill riva upp. Demokraterna går alltså till val på skattehöjningar, utöver protektionism. Knappast ett hoppfullt budskap. Allt medan McCain i låga skatter och frihandel automatiskt har en positiv livshållning — vi kan konkurrera på de globala marknaderna!
Jag kan tänka mig att McCain kommer att framföra ett hoppfullt ekonomiskt budskap, samtidigt som han i säkerhetspolitiken varnar för totalitära krafter, medan den demokratiske motståndaren målar omvärlden i ljusa färger men vill rida på oro för ekonomin på hemmaplan.
Och glöm inte att Hillary Clintons comeback delvis bygger på en uppmärksammad reklamfilm där hon anspelar på Obamas oerfarenhet… (Andra intressanta bloggar om , , , )

Rulla till toppen