McCains natt – han vann, demokraterna splittrade

Ingen är större segrare efter nattens val än John McCain. Han har nu nått majoriteten av partikonventets delegater och är klar som republikanernas presidentkandidat.
Och inom demokraterna kom Hillary Clinton tillbaka och vann de båda stora delstaterna Texas och Ohio.
Därmed fortsätter den interna striden mellan henne och Barack Obama. En strid som inte kommer att avgöras av väljarna, utan blir upp till partietablissemanget på demokraternas konvent. Partiledningen har hela 20 procent av delegaterna och deras röster kommer att avgöra.
Risken finns att bitterheten bland demokratiska partiets sympatisörer ökar. Redan har det i medierna riktats anklagelser om sexism inom partiet eftersom Hillary Clinton haft svårigheter. Gissa om rasism kommer att anges som skäl bland Obamas aktivister om han inte blir nominerad.
Inom vänstern är det ju alltid yttre faktorer som bär skulden för att man inte vinner. Det kan knäcka demokratiska partiets kampvilja. (Andra intressanta bloggar om , , , )

Rulla till toppen