The New Yorker: Obama borde tacka Bush

Den prestigefulla men likväl utpräglade vänstertidningen The New Yorker riktar några välvilliga ord till president George W Bush och det arv han efterlämnar i presidentpolitiken, Condoleezza Rice for VP. Artikeln går ut på att John McCain borde välja nuvarande utrikesminister Rice till sin vice, och avslutas så här:

I detta sammanhang är det rimligt att rikta några tacksamhetens ord till George W Bush. Genom att utse först Colin Powell och sedan Rice till den mest prestigefulla posten i regeringen, ett jobb med global räckvidd, har Bush förändrat hur miljontals vita amerikaner ser på svarta högre ämbetsmän och politiker. Detta kan bli ett av de mest positiva resultaten av hans annars dystra presidentskap.

Och denna genomslagskraft har Bush åstadkommit, inte genom kvotering utan genom att utse de bästa. Ingen kan påstå att Powell eller Rice fått sina poster på annat än utomordentlig kompetens och erfarenhet.
När det gäller Rice som vicepresident tycker jag det vore utmärkt. Tidningen påpekar att Rice redan idag är fjärde ersättare för presidenten som utrikesminister, så att flytta upp till första ersättare som vicepresident är inte så dramatiskt (tvåa är talmannen i representanthuset och tre är ålderspresidenten i senaten).
Men jag tror inte John McCain kommer att välja Rice. De har för lika bakgrund, Washingtonbaserade med fokus på utrikes- och säkerhetspolitik. McCain behöver en framgångsrik och tung inrikespolitiker så långt bort från Washington som möjligt. Varför inte från Alaska eller Minnesota? Tyvärr är väl det mest troliga att McCain väljer den slätstrukne Mitt Romney, som gjorde bra ifrån sig i primärvalen. Så gjorde ju Bill Clinton när han valde Al Gore, Ronald Reagan när han valde George Bush den äldre, John F Kennedy när han valde Lyndon B Johnson. (Andra intressanta bloggar om , , , , )

Rulla till toppen