Demokratiska partiet i sönderfall

Alla tecken pekade mot att demokraterna skulle vinna höstens presidentval. Men nu är man i kris. Inte nog med att bitterheten mellan de två presidentkandidaterna Obama och Clinton bara blir värre. Det är många och lååånga veckor kvar av primärvalet. Och ingen av dem kommer att nå majoritet bland delstatsdelegaterna.  Partiledningens delegater (superdelegater) kommer att avgöra.
Det betyder att demokrater som sympatiserar med Clinton kommer att känna sig kränkta om Obama blir nominerad och anklaga partikamraterna för sexism. Om Clinton nomineras kommer Obamas sympatisörer att vara kränkta och tala om rasism.
Inom vänstern är det ju alltid någon som är diskriminerad och kränkt.
Ovanpå det råder stor oenigheten i partiet om hur man ska göra med rösterna i Michigan och Florida. Trots att miljoner väljare röstade får dessa stora delstater inte skicka några delegater eftersom de tidigarelade primärvalet. Nu kräver allt fler att ”alla röster ska räknas i Florida!” — det krav som vänstern riktades mot George W Bush när han vann Florida med knapp marginal år 2000. Att Florida nu inte ska räknas alls framstår som tragikomiskt.
Och så idag avslöjas att en av de stigande stjärnorna i partiet, guvernören i New York — och superdelegat som stöder Clinton — Eliot Spitzer avslöjats i en prostitutionsrazzia. Han har profilerat sig på lag-och-ordning och attackerat företag för oetiskt beteende. (Andra intressanta bloggar om )

Rulla till toppen