Kommunister mänsklighetens värsta mördare

Det är inte mer än rätt att statliga Forum för Levande historia nu tvingas informera om kommunismens brott mot mänskligheten. Det finns ingen ideologi som kostat så många människor livet. Listan över 1900-talets värsta massmördare är en sorglig historia:
Mao Zedong (kommunist) 50.000.000 mördade
Joseph Stalin (kommunist) 23.000.000 mördade
Adolf Hitler (nazist) 12.000.000 mördade
Och som andel av befolkningen var kommunisten Pol Pot värst, hans regim dödade 1.700.000 människor vilket utgjorde 25 procent av hela landets befolkning.
Ondska är ondska, och egentligen är den inte kvantifierbara. Vi känner bäst till nazismens industriella dödande, eftersom den inte hade något annat mål än utrotning. Kommunismen dolde ett större mördande bakom utopiskt mål.
På ett sätt är det farligare, eftersom det skapar acceptans för mördandet. Det är bara att se till Sverige där många i politiska och mediala eliter försvarat kommunismens mördande. Som Göteborgs-Posten skriver i ledaren Sanningen om Gulag:

Det aktuella projektet ägnas främst åt de kommunistiska Sovjet, Kina och Kambodja. Alla tre totalitära, utan respekt för människovärdet och samtliga tre med tidvis faktiskt många välvilliga och trogna uttolkare i demokratier som Sverige. Deras beundran bygger på en kombination av förnekelse och försvar. Att offren för tortyr, terror och svält räknas i miljoner har ihärdigt dementerats som överdrifter, medan alla lidanden också försvarats som nödvändiga offer på vägen till det kommunistiska samhället.

Om vi ska kunna förhindra nya folkmord i ideologiers namn är det viktigt att vi inte glömmer hur det gick till under 1900-talet.
(Andra intressanta bloggar om , , , )

Rulla till toppen