Sverige har inte längre världens värsta skattetryck

Danska tidningen Dagbladet Børsen meddelar att Sverige inte längre har världens högsta skatter, Danmark har nu verdens højeste skattetryk:

Svenskarna har klämts åt lite hårdare när det gäller skatter i årtionden, men nu har man sänkt skatterna så mycket att danskarna har övertagit världsrekordet i skatt på medborgare och företag. Det visar nya reviderade siffror från officiell statistik. Och myckt tyder på att avståndet kommer att bli större kommande år. Svenske statsministern Fredrik Reinfeldt lovade under helgen att han kommer att lägga fram nya skattelättnander . . . och att han avser att sänka skattetrycket till 45 procent till år 2010.

Tidningen intervjuar den danske skatateministern Kristian Jensen (venstre) som säger:

— Sveriges proklamation om att fortsatt sänkta skatter på arbete ökar pressen på den danska skattekommissionen. Jag har en vision om att vi kommer att uppnå en lägre skattenivå år 2011 än idag. Om vi inte når det har jag gjort mitt arbete dåligt eller så har vi fått en annan skatteminister.

Lite ovanligt att det är Sverige som sätter press på grannländerna att sänka skatterna… Det låter ju nästan för bra för att vara sant. Men så är det. Alliansregeringen uppnår uppenbarligen resultat. Det märks när man jämför med andra länder.
Se också Dagens Industri i Danmark ny världsmästare i skattetryck. (Andra intressanta bloggar om , , , , , , )

Rulla till toppen