Mera Ring P1 och integrationsdebatt

Eftersom jag sällan lyssnat på detta program kan jag inte ge en egen åsikt om innehållet, utan bara, som i förrra kommentaren, diskutera principfrågan. Men en läsare skriver så här:

Något som folk inte verkar notera är att Ring P1 och Ann-Charlotte Marteus på Expressen har samma agenda men olika strategi. Målet är att ingen seriös debatt ska föras om migrationspolitiken. Expressen vill lösa detta på traditionellt vis genom att tysta kritiska röster, men på Ring P1 har man en mer raffinerad metod. Man släpper då och då fram riktigt imbecilla kritiker av migrationspolitiken, som direkt framstår som de idioter de är. Dessa pratas mycket lätt omkull av programledaren. Resultatet blir att migrationskritiken får en sorts stinkande aura omkring sig och den seriösa debatten uteblir.

Det är naturligtvis tragiskt om journalistkåren agerar för att förstöra en viktig samhällsdebatt. För vi behöver verkligen diskutera integration, som jag menar måste syfta till assimilation, antingen genom att de som bosätter sig i Sverige tar till sig svenska sociala mönster och lär sig våra koder och kultur, eller i fall av cirkulär migration respekterar det som gäller i Sverige medan man bor här.
Även om journalister — såväl i statsradion som på Expressen — motsätter sig det, så diskuterar nu ledande politiker om hur den flathet som funnits ska bli till rimligare regler. I går kom nya utspel från oppositionsledaren Mona Sahlin och Svenska Dagbladet skriver i ledare:

Då finns mer hopp om att det borgerliga förslaget om stramare regler för anhöriginvandring ska ha en gynnsam effekt; det försöker inte kommendera människor hit och dit men ger starka skäl för individen att söka sig dit där det finns bäst chans att få jobb. Fast även regeringen går som katten kring het gröt. Den viktigaste medicinen mot arbetslöshet är politik som gör det attraktivare att vara arbetsgivare och anställa. Det är i arbetsrätten, lönebildningen och företagarreglerna som de riktigt stora integrationshindren finns.

En öppen diskussion i svåra frågor är demokratins kärna. De som försöker strypa den, antingen genom censur eller genom att sabotera den, går antidemokratiska ärenden. (Andra intressanta bloggar om , , , , , )

Rulla till toppen