Expressen-Marteus: bevare oss för folket

Under rubriken Lägg ner P1:s rasistradio vräkte Expressen-kolumnisten Ann-Charlotte Marteus igår ut sitt förakt för svenska folket. Hon vill omedelbart lägga ner Ring P1. Denna lilla, lilla öppning för andra än medieetablissemanget att göra sin röst hörd är otroligt störande för henne, och säkert övriga journalistkåren.
Svenska folket är idioter! Och hennes ”lösning” är lika totalitär som de tyranner vänsterjournalisterns så ofta stöder (allt från Kubas Castro till Libanons Hizbollah-terrorister): tysta de röster man inte gillar! Marteus vill inte ha debatt och diskussion. Hon vill censurera folket. Hon orkar inte med att höra andra än de journalistkollegor som tycker likadant som henne.
Bloggar har en mer öppen attityd till yttranefrihet. Jean skriver i bloggen Every kinda people:

Marteus skriver så där för att hon är lika medveten om verkligheten som alla andra. Och vill förbjuda all diskussion om den. För då förlorar hennes sida. Hon vill helt enkelt förbjuda diskussioner om dels brottslighetens etniska sida, dels att man kritiserar hennes yrkeskår för att ägna sig åt censur – vilket den ju gör.

Under rubriken ”Fortsätt ringa P1” skriver bloggen Kulturforum:

[A]tt en skribent i en av landets största tidningar på ledarplats uppmanar till stängning av ett radioprogram med hänvisning till de medverkandes åsikter är häpnadsväckande. Åsikter må vara hur avskyvärda som helst, men de ska få framföras fritt så länge de inte är direkt lagvidriga. Personligen finner jag Marteus åsikter direkt vämjeliga, men självklart ska hon få framföra dem. Det kan hon möjligen göra också i Expressen, men hon bör avhålla sig från att uppmana till stängning och inskränkning av en grundläggande rättighet för medborgarna att yttra sig.

Bloggen svengelska skriver:

I demokratins namn är det självklart att alla sorts människor, även gamla reaktionärer och unga outbildade, ska få komma till tals

Malin Wollin skriver i bloggen Fotbollsfrun:

Jag förstod redan i rubriken att det skulle handla om Ring P1 och jag förstår hur hon tänker, men jag håller inte med.

Wollin menar att många som ringer in är ”puckon” som hon skrattar åt, men att tysta dem är inte rätt väg. Bloggen Tommys tankar tar upp en annan vinkel:

Ann-Charlotte Matteus beskriver i Expressen programmet Ring P1, hon kallar det rasistradio, som en ventil för dem som skyller allt ont i Sverige på invandringen. Det är säkert sant att invandrade svenskar är överrepresenterade inom vissa brottstyper. Men hur har det blivit så? Den frågan borde man ställa sig.

Jag tycker de här blogginläggen visar på en betydligt större generositet och vidsynthet än Expressen-medarbetaren. Man behöver inte hålla med dem, men människor med en annan åsikt än den man själv har måste få komma till tals. Denna hållning, bäst förklarad av John Stuart Mill, är helt avgörande för att vår västerländska civilisation ska kunna värnas. Allt medan Ann-Charlotte Marteus går de totalitära krafternas ärenden. Hon vill att den som har makten ska få avgöra vem som får yttra sig. Det är en vidrig hållning. (Andra intressanta bloggar om , , , )

Rulla till toppen