Obama stöder “abort” när barn är fött levande

I Sverige finns en grov missuppfattning om vad abortdebatten i USA gäller. Sanningen är att om Mona Sahlin eller någon annan förespråkare för den svenska abortlagen åker över Atlanten och föreslår att USA inför en liknande lag, skulle hon betraktas som abortmotståndare.
Abortförespråkarna skulle bua ut henne och skrika att Sahlin vill begränsa kvinnornas rätt att bestämma. I USA är det tillåtet att göra abort in i 40:e veckan, ända fram till dess barnet ännu inte är fött på naturlig väg. En metod som används i slutskedet på graviditeten heter Partial birth abortion och innebär att man delvis utför förlossning, för att sedan suga ut hjärnan på barnet innan kroppen helt lämnar livmodern.
Det har också visat sig att mycket sena aborter har misslyckats och barn födds levande. En praktik har då varit att låta det levande barnet dö. Denna ”abort” efter födseln har president Bush stiftat en lag emot, kallad Born-Alive Infants Protection Act. Lagen kräver att sjukvården betraktar ett levande fött barn som en människa som inte får dödas, även om kvinnan som fött barnet vill det.
När denna lag skulle antas i delstaten Illinois röstade Barack Obama emot att förbjuda denna praxis att döda födda barn.
Det har nu fått vissa konservativa att fundera över sitt stöd till Obama, exempelvis Andrew Sullivan som i  blogginlägget Obama and Abortion skriver: ”Jag menar att Obamas fundamentalistiska position om abort är okaraktäristiskt för hans normala pragmatism.”  
Obamas extrema hållning i abortfrågan kommer att få stor uppmärksamhet i höstens valrörelse, om han blir demokraternas kandidat. Det är en fråga som kan engagera många kristna och konservativa att rösta på John McCain, även om han aldrig gjort abort till en profilfråga. (Han sa för några veckor sedan: ”I 24 år har jag tagit ställning för de ofödda barnens rätt”. Men han har tidigare varnat för att alltför hårda abortregler kan leda till olagliga aborter.)
Att låta ett levande nyfött barn ligga och självdö är synnerligen grymt och strider mot allt västvärldens humanism stipulerar. Hur vänstern kan klaga på hur terrormisstänkta behandlas, men samtidigt försvara att oskyldiga spädbarn dödas övergår mitt förstånd. (Andra intressanta bloggar om , , , )

Rulla till toppen