Svenska mediebevakningen av USA

Det är inte varje dag man ser självkritik i svenska medier, men Nya Wermlands-Tidningen framför sådan i ledaren McCain är en sann amerikan:

Men i svenska rapporter, särskilt i etermedia, handlar det ofta om det udda och utmanande. Svenska journalister hamnar lätt fel när de skall göra en bedömning av det amerikanska presidentvalet och hur det går för kandidaterna. De har helt enkelt fördomar.

Ja, fördomar. Redaktionerna borde ta sig ett ordentligt snack inför den verkliga valrörelsen i höst. Ska man fortsätta rapportera i syfte att söka bekräftelse på sina personliga fördomar i marginella företeelser, eller ska man försöka ge sin publik och läsare en saklig rapportering i huvudfrågor?
Mina förväntningar är inte höga. Minns radioreportern Cecilia Uddén som i ett ögonblick av sanningssägande 2004 sa: ”Och jag tycker heller inte att svenska medier har något som helst krav på sig på opartiskhet när det gäller valet i USA.” (Andra intressanta bloggar om ,
, )

Rulla till toppen