Svart medborgarrättsledare: Obama misslyckades

I Los Angeles Times skriver den förre ledaren inom medborgarrättsrörelsen NAACP, Michael Meyers, en kritisk artikel om det tal som demokratiska presidentkandidaten Barack Obama höll i veckan, Obama blew it:

Istället för att ge oss en polariserande avhandling om ”svartas erfarenheter” borde Obama ha fokuserat på temat som lockat så många till hans kampanj: att rasfrågan inte är vad den varit i Amerika. Han kunde ha visat vägen till ett nytt sätt att se på frågan . . . Med tanke på hur stor uppmärksamhet det här talet skapade, fick han en ovanlig möjlighet att lyfta oss ur ras- och rasistiskt tänkande. Han misslyckades.

Istället för att tala emot rastänkande och poängtera att vi alla tillhör en och samma mänsklighet, underblåste Obama rasfokuserad retorik om att vissa ”med otränade öron” — med vilket Obama menade vita, asiater och latinamerikaner — inte förstår och inte kan relatera till den så kallade svarta erfarenheten, skriver Michael Meyers och fortsätter:

Jag är svart och jag kan inte relatera till en ”svart erfarenhet” som försvarar gammaldags svarta pastorer som skäller och klagar om påstådd rasskillnader och om hur Amerika borde dra åt helvete. Jag bröt för länge sedan med alla föreningar och kyrkor som predikar hatet och den etniska åtskillnadens gospel.

Ja, det var detta jag syftade på när bloggen direkt efter Obamas tal i tisdags uttyckte uppfattningen att det inte levererade något nytt, utan snarare visar hur Obama lämnat sitt budskap om hopp och förnyelse för att inta gamla av bitterhet präglade budskap. (Andra intressanta bloggar om , , , )

Rulla till toppen