Stark militär upprustning i Kina

Det är inte bara Ryssland som kraftigt höjer sina försvarsanslag. Också Kina rustar upp i snabb takt. Det rapporterar Washington Post i Sharp Buildup of China’s Military Budget:

Kina annonserade på tisdagen att man kraftigt kommer att utöka sina militära utgifter detta år, med en höjning av försvarsbudgeten pp 17,6 procent vilket är ungefär lika stor ökning som förra året.
Rapporten reser frågor om Kinas upprustning och kommer mindre än tre veckor före presidentvalet på Taiwan, ön som hävdar sitt självbestämmande från fastlands-Kina.
En talesman för kinesiska regeringen sa att landets långsiktiga militära uppbyggnad ”inte utgör ett hot mot något land”, men han varnade samtidigt att relationen med Taiwan var i ett ”avgörande läge” och att ön kommer ”helt säkert att få betala ett högt pris” om man tar steg som Kina tolkar som en självständighetsdeklaration.

Det är oansvarigt av Europa att inte ta denna upprustning och hårdare ton i världen på allvar. Den ”mjuka makten”, alltså diplomati och samtal, blir allt svagare i det globala maktspelet. Det är den ”hårda makten”, militär kapacitet, som räknas. I detta avseende är Europa en dvärg lika mycket i händerna på andra stormakter som under 1900-talet. (Andra intressanta bloggar om , ,
)

Rulla till toppen