Bränna flaggor och bränna koranen

Europa är så otroligt stingsligt när det gäller kritik av islam. Vi får skämta om allt, utom om Muhammed. Vi får kritisera allt, utom islam. Det är en sjuk självcensur som sprider sig i Europa, senast demonstrerad i EU:s nervösa sammanbrott över holländske parlamentarikern Geert Wilders väntade film om islam.
Ekot rapporterar i EU befarar muslimska filmprotester att EU-kommissionen varnar sina representationskontor runt om i världen för möjliga protester inför den kommande filmen om islam.
Det som gör att EU darrar på manschetterna är att det ryktas om att Wilders kommer att bränna koranen i filmen,  “vilket skulle vara en svår förolämpning för många muslimer”.
Men varför skulle det vara mer förolämpande än när muslimer bränner danska, svenska, norska, brittiska, amerikanska eller andra nationers flaggor inför TV-kamerorna? Varför ska muslimer ha fritt fram att förolämpa väst, medan vi i väst ska censurera allt som kan vara det minsta stötande för muslimer?
Jag accepterar inte dessa olika måttstockar på vad som räknas som “kränkande”. Det som är tillåtet att göra mot kristendom, Jesus och europeiska nationella symboler ska naturligtvis vara lika tillåtet mot islam, Muhammed och muslimska symboler. Och eftersom jag är för yttrandefrihet anser jag att inga inskränkningar ska ske. Och Europa borde för omvärlden förklara att vi har yttrandefrihet och inte tänker ändra på den.  (Andra intressanta bloggar om , , , , )

Rulla till toppen