S föreslår bidrag till företagare

Inte nog med att socialdemokratin vill behålla många löntagare och arbetslösa i bidragsberoende, nu vill man till bidragstagarnas skara också föra småföretagare. Ekot och DN rapporterar om att S vill stödja småföretagande:

Småföretagare som fortfarande har en anställning ska alltså med hjälp av ett riskkapitalstöd våga ta steget att säga upp sig och driva sitt företag på heltid. Men vad ett sånt här stöd skulle komma att kosta om socialdemokraterna vinner valet 2010 har Luciano Astudillo ännu inte klart för sig.

Ja, som socialist måste man, antar jag, tro att det är bidrag som skapar tillväxt. All mänsklig erfarenhet visar ju på motsatsen. Bättre vore om man tog fram konkreta förslag om avreglering och sänkta pålagor för företagandet. Det skulle göra det enklare att driva och mer lockande att starta företag. Men om det har ju alla politiker, även Alliansen, väldigt svårt att komma till skott.
Jag tror det beror på att politiker inte alls begriper sig på vad det är för drivkrafter bakom företagande. Många företagare som tror på sin idé är beredda att pantsätta hus och hem för att förverkliga idéerna. Man är beredd att ta risker. Det är inte det som är problemet. Skälet till att man inte satsar är att man vet att man INTE får behålla förtjänsten om idén lyckas. Istället för rikedom hamnar frukterna av ett framgångsrikt företagande hos skattmasen. Varför i h-e då satsa överhuvudtaget?! Meningen med företagandet försvinner. Det är skälet till att inte fler startar företag.
Jag undrar om någon politiker någongång ska begripa det — risktagande är bara lockande om man får behålla en eventuell vinst! (På det sätt man får behålla en eventuell skuld efter misslyckande.) Så länge skatterna gör framgång meningslös, kommer entreprenörskapet att leva på sparlåga. (Andra intressanta bloggar om , , , , , , )

Rulla till toppen