Kan OS-protester fälla Kinas förtryckarregim?

När den olympiska elden tändes i Aten idag och ordföranden i Kinas Olympiska kommitté, tillika staden Pekings kommunistledare, Liu Qi, höll tal möttes han av protester. Också när facklan fördes genom Atens gator stördes evenemanget när tibetaner lade sig på vägen, medan andra vecklade ut stora banderoller utmed husfasaderna med kravet ”Befria Tibet”, eller skrek ut sin frustration som åskådare på trottoarerna.
Snacka om att feststämningen uteblev!
Om protesterna blir lika omfattande varje gång Kina försöker skapa uppmärksamhet för OS, då kan OS bli en PR-seger för frihetskampen istället för att bli en framgång för kommunistförtrycket.
Det gäller nu att alla frivilliga krafter hjälper till att finna nya vägar att framföra kraven på frihet för alla i Kina. Det kan ske fredligt, utan olagligheter och ändå nå stark genomslagskraft i världsopinionen. Kina har genom att ta på sig Olympiska spelen försatt sig i en prekär situation — man har skapat medieuppmärksamhet kring det kinesiska förtrycket samtidigts som man inte med järnhand kan slå ner mot protesterna utan att skapa ännu kraftigare protester.
OS innebär att regimens handlingskraft försvagats.Naturligtvis kan kommunistregimen hämnas, efter OS. Men förhoppningsvis kan det tryck som landet utsättas för fram till OS nå in till den kinesiska befolkningen och starta samma sorts process som fällde Sovjetblocket. Den gången lärde vi oss att förtryckarregimer kan falla som korthus när de utsätts för både yttre (Reagan och Thatcher) och inre tryck (frigörelsen i Polen).
Se mer: CNN i Protest as Olympic torch is lit, AFP i Tibet death toll at 130, exiled PM says as Olympic torch lit , AP i China to increase torch security after protest, Reuters i Protest marks Beijing torch lighting ceremony och DN i Protestaktion störde OS-ceremoni. (Andra intressanta bloggar om , , , , , , , )

Rulla till toppen