Premiär för Geert Wilders koranfilm

Holländske parlamentarikern Geert Wilders’ film ”Fitna” om Koranen har idag haft premiär. Redan innan publiceringen har protesterna mot den varit högljudda och den holländske premiärministern har idag gått ut med ett uttalande där han tar avstånd från filmen och hotar Wilders med åtal.
Filmen kan nu ses på internet, även om det pågår intensiva försök att släcka ner hemsidor som lägger upp den. Just nu kan den ses med engelsk textning här.
Det är en dokumentär kortfilm på 15 minuter. Den visar verser ur koranen tillsammans med bilder från terrordåd. Olika uttalanden vid predikningar visas, liksom när barn talar om vad de anser om judar, eftersom det står i koranen.
Filmen visar avhuggna huvuden som terrorister stolt visar upp, liksom offentliga hängningar, förmodligen från Iran.
Dramatiskt? Suggesivt? Ja. Osaklig? Inte mer än Michael Moore.
Det jag inte gillar är att den drar alla muslimer över en kam, genom att visa diagram över antalet muslimer i Holland och i Europa. Intrycket blir att de som praktiserar islam med automatik står bakom de våldsamma tolkningarna. Fokus borde ligga på de extrema uttrycken för islam. De är allvarliga nog.
Se mer i USA Today/AP i Dutch lawmaker releases anti-Quran film, Earth Times i Prime minister distances itself from Koran film.  (Andra intressanta bloggar om , , , , )

Rulla till toppen