Obama ger motstridiga svar

 Tisdagens tal av Barack Obama löste inte krisen han hamnat i sedan det avslöjats att hans andlige rådgivare sedan 20 år levererat synnerligen kontroversiella och hatfyllda predikningar. Tvärtom väcker talet nya frågor eftersom Obama nu motsade det han sagt tidigare, rapporterar ABC News i Buried in Eloquence, Obama Contradictions About Pastor.
För en månad sedan sa Obama, ”Jag anser inte att min kyrka är särskilt kontroversiell”. Och så sent som i lördags sa han i flera TV-intervjuer att han inte hört pastorn säga något kontroversiellt. Men i tisdagens tal säger Obama plötsligt att han vet att Wright framfört högst kontroversiella budskap, eftersom han suttit i kyrkan och hört det.
Också bland svarta väcker Obama ogillande när han sa att han ”lika lite kan ta avstånd från Wright som han kan ta avstånd från den svarta gemenskapen”. Det kan tolkas som att Obama menar att svarta generellt tycker som Wright, exempelvis att USA:s regeringen skapat AIDS för att begå folkmord på svarta. Det vänder sig många emot.
Diskussionen om vem Barack Obama är, och vad han egentligen står för, fortsätter. Eftersom tisdagens tal inte gav några svar, utan bara fler frågor, var det ett misslyckande.
P. S. Eftersom svenska medier förtiger Barack Obamas kris (Aftonbladet har inte uppdaterat sin specialbevakning av USA-valet sedan den 13 mars) skriver den här bloggen mer om det än vad som annars hade skett. (Andra intressanta bloggar om , , , , )

Rulla till toppen